Årets skipatruljekurs holder vi på på Geilo og i Hemsedal skisenter i uke 48.
Kurset starter med del 1 mandag morgen klokken 09:00 på Vestlia på Geilo. Der blir det 3 hele dager med medisinsk opplæring, som avsluttes med en øvelse ute onsdag etter middag. Onsdag kveld drar kursdeltagerne opp til Hemsedal, der del 2 holdes i samarbeide med Hemsedal skipatrulje. Første dag teori, på kursets siste dag fredag holdes kurset ute i anlegget.
Del 1 - medisinsk opplæring
Denne delen arrangeres i samarbeide med Bedriftenes førstehjelpstjeneste, kursholder Geir Atle Mylius og er en medisinsk del over 3 hele dager i møterom med teoretisk og praktisk opplæring. Kurset gir et godt grunnlag for skipatruljer eller andre som skal jobbe med førstehjelp i alpinanlegg.
Tema på kurset vil være:
- Kjernen i akuttmedisin
- Sikring av luftveier og hjerte lunge redning
- Akutte sykdommer
- Vurdering av pasient
- Praktisk trening
- Samarbeide med andre etater
- Type skader
- Blødning, sirkulasjonssvikt, hode/nakke, termiske skader
- Valg av type utstyr
Pris del 1: 13 900,- alt inkludert 3 dager. Kost og losji i enkeltrom mandag til onsdag, kursmateriell og undervisning på Vestlia resort på Geilo.
Du må ha med varme klær og sko til kvelden ute på onsdag. Ta gjerne med badetøy, det er et flott badeanlegg på Vestlia.
Bindende påmelding - minimum 10 deltagere for gjennomføring av kurset.
Del 2 - skipatruljens rolle i praksis
Torsdag morgen starter del 2 av kurset i Hemsedal skisenter.
Denne delen fokuserer på jobben som skipatrulje, og kurset holdes av Peter Sjögren og Per Ola Seim som jobber som skipatruljer i Hemsedal skisenter. Begge har lang erfaring som skipatrulje, ambulansearbeider og guide.
Dag 1 - teori
- Ansvar og sikkerhet i nedfart
- Riktig bruk av skilt, nett, polstring og sidemarkeringer
- Det juridiske og psykologiske aspektet
Dag 2 - praksis
- Sikring og transport av pasient
- Type transport – avhengig av terreng og skade
- Enkle metoder for og ha kontroll på pulk, pasient i utfordrende terreng
- Praktisk bruk av sikkerhetsmateriell ute
- Skaderapportering
- Avsluttende praktisk øvelse med fokus på transport av den skadde
Del 2 av kurset inkluderer all undervisning, losji i enkeltrom og full pensjon og heiskort siste dag i Hemsedal.
OBS Krav til kursdeltager er normale skiferdigheter, eget skiutstyr. Snowboard er ikke tillatt. For å få kompetansebevis som skipatrulje kreves deltagelse på hele kurset del 1 og del 2.
Pris del 2: 8 900,- alt inkludert 2 dager
Kursholdere erPeter Sjögren og Per Ola Seim fra Skistar Hemsedal skipatrulje.
Bindende påmelding - minimum 10 deltagere for gjennomføring av kurset.
Det gis mulighet for å melde seg på begge deler av kurset eller hver del for seg.
Det gis rabatt for å ta del 1 og del 2 samlet - total pris 21900,-
Kurset holdes kun én gang per år.
Transport fra Geilo til Hemsedal onsdag kveld koordineres mellom kursdeltagerne.
Lunsj i Hemsedal fredag er siste måltid på kurset, men ønsker man mat før hjemreise gis det tilbud om felles måltid for egen kostnad i Hemsedal for alle kursdeltagere som ønsker dette.
Spørsmål? Ta kontakt med oss på post@alpinogfjell.no
-----
Utdrag fra Bransjestandard for ansvar og sikkerhet i alpinanlegg:
Krav til førstehjelptjeneste i alpinanlegg - utdrag fra "bransjestandard for ansvar og sikkerhet i alpine nedfarter"
Kontroll av nedfarter – sikringsplan og sikkerhetsstyring
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har – med bakgrunn i bl.a. Produktkontroll-loven og Internkontrollforskriften – pålagt alpinanleggene å ha et internkontrollsystem for nedfarter. Bakgrunnen er at alpinanleggene tilbyr en forbrukertjeneste når de tilrettelegger en tjeneste for publikum. Mal for sikkerhetsstyring i et alpinanlegg er tilgjengelig på foreningens intranett for medlemmer. Kunnskap om innholdet i dette hefte er meget viktig for at internkontrollsystemet skal gi de forventede resultater.
Et viktig poeng ved systemet er at det skal foreligge en ROS analyse som grunnlag, og det skal gjennomføres daglig kontroll som skal avdekke avvik ift. sikringsplan og evt. andre farer. Eventuelle avvik fra det som oppfattes som alpinanleggets normale sikkerhetsnivå, skal dokumenteres med forslag til tiltak for å redusere risikoen.
Skipatrulje – førstehjelpsberedskap
En skipatruljevirksomhet er en viktig del av sikkerhetsarbeidet i et alpinanlegg. Ved siden av å drive førstehjelp, har skipatruljen viktige oppgaver som å passe på̊ at Alpinvettreglene følges, sette i verk sikringstiltak og kontrollere og vedlikeholde disse.
Det vil være forskjellige behov for til rettelegging av skipatruljetjeneste, i dag finnes det blant medlemmene alt fra anlegg med egne ansatte som leverer avansert medisinsk behandling, til tjenester som er basert på dugnad/frivillige organisasjoner.
Det vil alltid være kommunelegen i anleggenes respektive kommuner som har det juridiske ansvaret for førstehjelpstjenester som blir levert av alle former for skipatruljetjeneste, det er derfor viktig for anleggene å etablere ett ryddig samarbeid med kommunehelsetjenesten.
I henhold til Statens Jernbanetilsyn sitt lovverk for skitrekk, gondol og stolheiser skal det «på̊ anlegget finnes nødvendig utstyr (pulk, tepper, forbindelsessaker etc.) og personell for å kunne yte effektiv førstehjelp dersom noen skulle komme til skade.» Selv om pålegget primært er rettet mot oppfarten, vil en tilsvarende naturlig og nødvendig beredskap for oppfarten enkelt kunne tilpasses nedfarten. Det er videre nødvendig at anleggets førstehjelpsberedskap knyttes opp til den lokale legeberedskapen på̊ en velfungerende måte.