Alpinanlegg – med et bredt tilbud for «alle»
I «debatten» om prisene på heiskort blir det hvert år i mediene når vinterferieukene nærmer seg, tegnet et bilde av alpint som en eksklusiv og dyr aktivitet, der man med store overskrifter trekker frem de største anleggene i Norge og prisene omtales som utilgjengelig for folk flest. Alpinsporten er fortsatt folkelig – la oss se på hele bildet.
Her svarer Generalsekretær Camilla på kritikken fra Trygve Kolderup. Saken ble publisert i Fri Flyt søndag 2 mars 2025.
Alpinsporten har lange tradisjoner i Norge og er en viktig del av vår vinterkultur. Det er forståelig at det stilles spørsmål ved prisnivået i enkelte av de største anleggene, men som nevnt i mitt opprinnelige innlegg, handler dette om mer enn bare noen få kommersielle destinasjoner.
I mitt innlegg ønsket jeg å belyse det brede tilbudet vi har i Norge – fra de største destinasjonene til de små, frivillighetsdrevne anleggene. Det er derfor noe ironisk at kronikkforfatteren velger å utelukkende fokusere på de største kommersielle alpinanleggene, samtidig som han hevder at alpinsporten har mistet sin folkelighet. Finnes det ikke et bredt tilbud i Norge? Er det virkelig ingen rimelige alternativer?
Kolderup har valgt å overse de mange små og mellomstore anleggene, lavpristilbudene og gratismulighetene som gjør at svært mange fortsatt kan stå på ski uten at det trenger å koste all verden. Han kunne tatt samme debatt om han stadig trakk frem de aller dyreste hotellrommene, restaurantene eller konsertbillettene og unnlot å nevne at det også finnes en rekke rimeligere alternativer.
Prisforskjeller gjenspeiler tilbud og størrelse
En av de store svakhetene i kronikkens argumentasjon er at den ikke tar hensyn til hva man faktisk betaler for. Det er stor forskjell mellom et anlegg med én heis og to nedfarter og et anlegg med 22 heiser og 51 bakker.
For eksempel:
Hemsedal, et av Norges største anlegg, har 22 heiser og 51 bakker, med omfattende fasiliteter, snøproduksjon, preparering, terrengparker, skiskole og et bredt aktivitetstilbud.
Et mindre anlegg kan ha én heis og to bakker. Naturligvis vil prisene være lavere her, men tilbudet er også mer begrenset. Det blir derfor misvisende å sammenligne heiskortpriser uten å samtidig se på hva de faktisk inkluderer. Betalingsviljen er både stor og økende hos de store anleggene, men heldigvis er det forbrukermakten som avgjør hva folk ønsker å betale for.
De fleste alpinanlegg har lave inntekter fra heiskort
Omtrent halvparten av våre 200 medlemsanlegg har en årlig omsetning på under 2 millioner kroner fra heiskort. Når en investering i en ny snøkanon alene koster rundt 500 000 kroner, sier det seg selv at økonomien i mange av anleggene er svært krevende.
De færreste alpinanlegg i Norge går rundt uten en eller annen form for støtte, enten fra kommuner, frivillighet eller sponsorer. Det blir derfor igjen urimelig å trekke fram noen få av de største anleggene, som faktisk tjener på driften, som eksempler på en bransjeutvikling. Og de som faktisk klarer å drive lønnsomt – til tross for økte driftskostnader, valutakostnader og uforutsigbare vintre – bør vel heller få et klapp på skulderen, slik vi ville gjort med enhver dyktig kjøpmann?
Rabatter og gratisordninger gjør alpinsporten tilgjengelig
Kolderup etterlyste en liste over rabatter, og jeg svarte han (på Facebook) at han selv må ta kontakt med de anleggene han vurderer å besøke. Som bransjeforening skal vi være forsiktige med å omtale medlemmenes prisstrategier og/eller økonomiske driftsmodeller, ettersom dette kan skape konkurransevridning. Anleggene markedsfører seg på ulike flater, hjemmesider og sosiale medier – det er deres ansvar å sørge for at tilbudene er kjent.
Når vi har over 200 alpinanlegg som medlemmer, blir det feil å kun nevne noen få. Likevel velger jeg her å gi noen eksempler:
- Narvikfjellet gir gratis sesongkort til alle barn til og med 6. klasse i kommunen.
- Strandafjellet Gratis barnebakke med koppetrekk og skibånd – for alle uansett alder, gratis i anlegget for barn opptil 7 år, gratis sesongkort til alle 4. klassinger i fylket, gratis skidag for alle barne- og ungdomsskoler i Stranda kommune. Bålpanner tilgjengelig for grilling ved medbrakt grillmat. Varmestue beregnet for medbrakt mat og mulighet for kjøp på automater.
- SkiStar Trysil & Hemsedal gir dette til tryslinger og hemsedøler: 0–17 år: gratis sesongpass, 18–64 år: 25 % rabatt på sesongpass, 65–69 år: 25 % rabatt på seniorpris sesongpass, +70 år: gratis sesongpass, gratis besøksdager for skole og barnehage samt betydelig støtte til de lokale idrettslagene. Skistar stiller, som flere andre av de store anleggene, maskiner gratis til disposisjon til langrennsløyper, inkludert drivstoff og alle servicekostnader. Skistar Trysil har samarbeid med Trysil Ungdomsråd med «Get together» gratis dag med aktiviteter i anlegget fra 5. klasse til og med videregående. Gratis skipass til de som går på skigymnaset.
- Myrkdalen Gratis sesongkort til alle elever på Vossestrand Barne- og ungdomsskole som er medlem i lokalt idrettslag (Eldar), dvs. alle elever 1-10 klasse. 40 % rabatt på dagskort til studenter og vernepliktige samt sesongkort til spesialpris.
- Hafjell, Kvitfjell og Oppdal gir alle barneskoleelever lokalt gratis sesongkort, og 70 % rabatt til alle ungdomsskoleelever. Gratis barnebakker og rabatt på heiskort til aktive. De sponser flere lag og foreninger, og samarbeider tett med kommunen om integrering og tidlig innsats.
- SkiHurdal har gratis barnebakke (skålheis) for barn 0–15 år, gratis sesongkort for alle barn født i 2015. 50 % rabatt på sesongkort for alle grunnskolebarn (1.–10. klasse) bosatt i Hurdal kommune.
- Tyin/Filefjell Skisenter gir gratis sesongkort til innbyggere i Lærdal, Årdal og Vang opp til og med 4. klasse.
- Øvernløypa i Ringsaker kommune gir bort gratis skidager gjennom «aktivitetskortet til NAV» der de kan ha med seg en venn/kort. Flere gratis dager gjennom sesongen. Barne- og ungdomsskolen låner bakken gratis til deres skidager.
- Bergerbakken har gratis heiskort til og med 8 år. Gratis ski-utlån på ca. 100 par ski, 4 gapahuker med bålpanner og tønnegriller.
- Kjemsåsen Alpinsenter har gratis utlån av alt av skiutstyr (ski, sko, brett og hjelm), tilrettelegging med samarbeid om bygging av hopp med ungdommen. Samarbeid med to folkehøgskoler, inkludert gratis sesongkort. Samarbeid med ungdomsklubben Topic, kafe og bakke til gratis disposisjon.
- Marikollen har gratis områder for alle, gratis heiskort til 7-15 åringer under vinterfestivalen, ved hjelp av Gjensidigestiftelsen har de gratis skiskole til 160 barn inkludert utstyr, gratis bålpanner og gapahuker, samt reduserte priser for skoler og aktivitetsdager. Happy Friday med reduserte heiskort til alle hver fredag kveld.
- Kirkerudbakken har gratis barnebånd i barnebakken som både voksne og barn bruker. Ungdom og fritid Bærum og BUA Bærum har mange år delt ut tusen dagskort gratis til ungdommer i Bærum hver fredag hele sesongen. I vinterferien arrangeres gratis dag med heiskort for ungdom i alle bakkene i Bærum.

- Høgevarde Fjellpark gir gratis kort til alle under 18 år hvis medlem av lokalt idrettslag. Alle medlemmer over 18 av idrettslaget får 50 %.
- Kolsås skisenter har gratis barnebakke med skibånd. Veldig populær. Familiepakke på helgene og i ferier (4 personer i husstand) som sitat; koster mindre enn kinobilletter.
- Voss resort har gratis kort 0-7 og skibånd for barn, gratis sesongkort til alle 4. klassinger i Vestland fylke, studenter 40 % på dagskort og sesongkort, redusert sesongkort til ungdommer i husstander med lav inntekt, samarbeid med Kirkens Bymisjon om heiskort, gratis kveldskjøring og aktiviteter for lokal ungdom reduserte priser på skiskoledager til alle barne- og ungdomsskoler i Vestland, som inkluderer instruksjon og utstyr, rabatt på sesongkort til aktive utøvere og familiemedlemmer i Voss freestyle og Voss alpin.
- Turufjell skisenter har gratis barneområde for alle. Medlemmer i det lokale idrettslaget har følgende: Gratis sesongkort for alle under 18 år, alle over 18 får halv pris. Skolen på Flå har gratis skidag.
- Gålå Alpin og Aktiv Gratis heiskort for 0-6 år, gratis bruk av ski bånd, gratis utlån av hjelm, studenter og militære får 10 % rabatt på dagskort. Ledsager får gratis dagskort. Honnør-pris er samme som barnepris. Ulike grupperabatter inndelt på antall-prinsippet for både heiskort og skileie. Jo større gruppe, jo høyere rabatt. Egne rabatter for konfirmantgrupper. Et prosjekt som heter Barnehager ut i bakken gir alle barnehager i omegn mulighet til å flytte barnehagen til skisenteret en uke per vinter. Barna blir levert og henta her denne uka. De får bruke kafeen som base og får gratis heiskort til både barn og ansatte, og alle får også låne utstyr gratis.
- Uvdal skisenter 50 % til alle innbyggere Gratis sesongkort til alle barneskoleelever i kommunen og gratis trening hver mandag for alle innbyggerne i kommunen.
- Rauland skisenter gir innbyggere i kommunen får gratis sesongkort til barn opp til 4 klasse, 50 % på sesongkort til ungdom/ voksne, 1 gratis innbyggerdag (heiskort til alle). Gratis dag for barnehagene i kommunen (heiskort, skiutleie/ skirenn). Gratis heiskort til skidag for alle skolene (1-10) i kommunen +1 gratis skidag (heiskort/ skileie) for alle ungdomsskolene i Vest Telemark. Avslutter med gratis rusfri konsert (samarbeid med kommunen) og er sponsor til idrettslaget.
Dette er kun noen eksempler, og det finnes mange flere slike ordninger over hele landet. La oss overlate kommentarfeltet til flere som har lyst til å vise deg gode tilbud, eller kanskje til redaksjonen i FriFlyt til å lage en dekkende sak om tilbudet?
Økte kostnader påvirker driften – men anleggene jobber for å holde prisene nede
Alpinanleggene ønsker at flest mulig skal få tilgang til sporten. Ser man bort fra prisøkningen de siste 5–10 årene, har heiskortomsetningen heldigvis økt jevnt og trutt, og som bransje opplever vi fremdeles stor interesse for alpine aktiviteter. Samtidig står vi overfor flere økonomiske utfordringer:
Strømpriser har økt kraftig. Driften av heiser, snøproduksjon og belysning krever mye energi, og økte strømpriser har gjort dette betydelig dyrere. Vi er en sesongbransje som bruker strømmen når den er som dyrest, når det er kaldt.
Snøproduksjon er en nødvendig, men kostbar faktor. Mildere vintre og kortere kuldeperioder gjør anleggene mer avhengige av kunstsnø for å gi brukeren en forutsigbar sesong og et forutsigbart produkt, noe som krever store investeringer. En «funfact» er at eksempelvis ENOVA gir støtte til varmepumper i bygg, men ikke til mer energieffektivt snøproduksjonssystem. Dette er noe bransjeforeningen jobber med nå i et stort ENØK prosjekt.
Valutasvingninger påvirker innkjøp av utstyr. Det meste av heisutstyr, snøkanoner og preppemaskiner kjøpes i euro, og med en svak norsk krone har disse investeringene blitt dyrere.
Uforutsigbare vintre skaper økonomisk usikkerhet. Kortere sesonger og mer variabelt vær gjør at mange anlegg må tilpasse seg store svingninger i inntektene fra år til år. For å møte disse utfordringene samarbeider anleggene med stiftelser, kommuner og sponsorer for å holde prisene nede for brukerne.
Joda, Kolderup – alpinsporten er fortsatt for folk flest
Kronikkforfatteren hevder at alpinsporten har blitt utilgjengelig, men velger å ignorere de mange tiltakene som finnes for å gjøre sporten tilgjengelig for folk flest. Han ser også bort fra de økonomiske realitetene anleggene må forholde seg til.
Spørsmålet jeg sitter igjen med, er om han egentlig vil ut på ski?
I stedet for å snakke alpinanleggene ned, bør han som tidligere redaktør i FriFlyt, og vi anerkjenne innsatsen som legges ned for å holde dem tilgjengelige for de av oss som trives med alpine aktiviteter og de som kommer etter oss. Alpinanleggene har om lag 7,5 millioner besøk (skidager) hvert år, og er for veldig mange viktige arenaer for folkehelse, lek og mestring – på linje med mange andre fritids- og kulturtilbud i landet.

Camilla Sylling Clausen
Generalsekretær
Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner