Til helgen åpner alpinanleggene og sesongen er i gangPressemelding fra Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner 3 desember 2020


03. des 2020

Til helgen åpner alpinanleggene og sesongen er i gang

Det har vært uvanlig mildt og lite snø i november, men endelig ser vi at en del alpinanlegg kan tilby åpne heiser og bakker til helgen.

På fnugg.no finner du en oppdatert oversikt over anleggene som åpner: https://fnugg.no/anleggstype/sesongstart/

Anleggene som holder åpent er:

Kvitfjell
Storefjell
Myrkdalen
Skeikampen
SkiGeilo
Sjusjøen
Hovden
Uvdal

(listen oppdateres løpende, endringer kan komme)

Tiden i vente på snø og kuldegrader har anleggene brukt til å forberede seg ekstra godt.

- Det er en kjensgjerning at vinteren og sesongstarten i alpinanleggene blir annerledes i år, på flere måter, sier Generalsekretær Camilla Sylling Clausen i bransjeforeningen «Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner». Foreningen organiserer 210 alpinanlegg og 8 av de største destinasjonsselskapene til fjells.

- Arbeidsgruppen hos "Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner" har siden i sommer arbeidet tett med myndighetene om smittevern i norske alpinanlegg. I dialog med FHI og kommuneoverlegene i Hemsedal og Trysil har vi utarbeidet en grundig bransjeveileder for smittevern. Vi har laget et nasjonalt kommunikasjonsprogram med skilt og veiledning til alle anlegg, og vi har forberedt en trygg sesongåpning med ulike tiltak i lang tid.

Som eneste land i Europa har alpinbransjen i Norge krav til avstand til andre enn nærkontakter i både skiheisen og i heiskøen. Anleggene vil i dagens situasjon kun ha norske gjester, og med det forholdsvis lave smittetrykket man i dag har i Norge vil det være urimelig å sammenligne alpinanleggene i Norge med resten av Europa, der vi ser diskusjonen om total nedstenging. Bransjen og tilknyttede næringer i fjelldestinasjonene har god dialog lokalt og nasjonalt, og vi har tillit til at norske myndigheter følger situasjonen tett.

Foruten de retningslinjene for renhold, håndvask, og å være hjemme hvis du er syk, og regler for karantene alle nå kjenner så godt, vil det også i alpinanleggene være krav til å holde avstand i vinter. I heisen skal vi kun sitte sammen med våre definerte nærkontakter og ha et ledig sete til de vi ikke kjenner. Det samme gjelder i T-kroken, den tar du også kun sammen med nærkontakter. I tillegg har bransjen gjort grep som å fjerne singelkøen, og de oppfordrer gjester som trenger hjelp i heisen til å rekke ut en hånd.

-Vanligvis ønsker vi jo å tilby alle god service og hjelp i heisen, men nå skal vi også her begrense kontakten for å være på den sikre siden, sier Camilla.

Hvert enkelt anlegg setter eventuelle lokale begrensninger i forhold til kapasitet i dialog med sin kommuneoverlege, og vi vil gjerne gjøre gjestene våre oppmerksomme på at man bør sjekke hva som gjelder på anleggenes hjemmesider før man tar turen ut. Der skal man kunne finne god veiledning både i digitalt heiskortkjøp, hvilke begrensninger som gjelder, og hvilke hensyn man bør ta før man besøker et anlegg.

-Nå er det veldig hyggelig å komme med den gode nyheten om at vi endelig er i gang, sier Sylling Clausen. Så vil jeg gjerne si at vi gleder oss veldig til å se folk på ski igjen, og vi setter vår lit til at vi alle sammen spiller på lag i forhold til smittevern nå, så kan vi sammen sikre en lengst mulig og god vintersesong ute. Velkommen!

Eksempler på smittevernmateriale kan lastes ned her.

https://www.dropbox.com/sh/ruqfq382edip3s8/AABeYVEXmWsk8RU9vIDGa8DJa?dl=0

Bilder sesongstart Kvitfjell:

https://www.dropbox.com/home/Bilder%20sesongstart%20Kvitfjell%203%20desember%202020

For fler bilder eller ytterligere kommentarer, vennligst kontakt undertegnede

Camilla Sylling Clausen
Generalsekretær
Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner

camilla@alpinanleggene.no

mobil 92405217