Heiskortomsetningen i norske alpinanlegg vinteren 2022/2023 slår alle tidligere rekorder. Alpinbransjen øker heiskortsalget med 12% mot forrige sesong.

Omsetningen basert på bransjens statistikkutvalg ender på 1,77 milliarder kroner (ex moms og Key Card inntekter). Tar man høyde for en prisstigning på 5% blir volumøkningen 7%.

- Vi har hatt svært god trafikk til nærmest alle våre medlemsanlegg, mye hjulpet av fantastiske snøforhold over store deler av landet. Ja, endelig en skikkelig vinter, sier Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i foreningen «Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner».

Bransjeforeningen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner representerer 228 medlemmer, alpinanlegg og destinasjonsselskaper som utgjør 98% av heiskortsalget i Norge.

- Når alpinbransjen nå summerer opp vintersesongen, kan vi kan vi gledelig konstatere at det er stor interesse for alpine aktiviteter i Norge. Våre medlemmer har kjempet hardt de siste årene, og det ble ny usikkerhet omkring sesongstart, drift og økonomi da strømkrisen toppet seg i høst og hjelpetiltak ikke slo inn for alle. Det er krevende å planlegge for snøproduksjon når været og temperatur også er en usikkerhetsfaktor, og strømmen er kostbar. Så kom heldigvis både snø og kulde, og snøen fortsatte å lave ned som en ekstra stor gave. Noen anlegg fikk rekordmengder vi ikke har sett på 100 år!

Alpinanleggene er hjørnestensbedrifter i mange kommuner, og flere har nå tatt et byks og kan presentere solid vekst. Vekst gir viktige ringvirkninger i kommunene og tilknyttede reiselivsnæringer. Også hos de mange mindre, ideelle og bynære anleggene har trafikken vært svært god og dette gir bransjen og dens premissgivere og samarbeidspartnere en viktig påminnelse om at næranleggene er viktige arenaer for rekruttering, folkehelse, inkludering, lek, mestring og integrering.

De større alpindestinasjonene opplevde god pågang av gjester fra utenlandske nærmarkeder, hjulpet av både kronekurs og mangel på snø flere steder i mellom Europa. Glimrende forhold og etterlengtet vårskikjøring ga også svært god trafikk også gjennom vinterferien og de viktige påskeukene.

- Det er bare å rette en stor takk til alle gjestene våre som kom ut i vinter. Vi gleder oss allerede til å åpne skiheisene igjen om 5-6 måneder. I mellomtiden ser vi frem til en spennende sommer, der mange nå satser stort på å bygge ut aktiviteter for sommersesongen. Sykkeltilbudene vokser og stadig nye aktiviteter dukker opp i form av mountain coasters, badeanlegg, tube baner, klatreparker, padelbaner, frisbeegolf og masse andre spennende aktiviteter for hele familien. 

Helt unikt er det jo at vi i tillegg til skihallen SNØ, også har flotte sommerskianlegg på både Juvass, Stryn og Folgefonna i Norge, så det er muligheter også for de som nekter å gi slipp på vinteren. Når mange nå også velger norgesferie på grunn av dyr euro, blir det ekstra spennende å følge utviklingen, avslutter Sylling Clausen. Velkommen ut og riktig god sommer!

Åpningstider og skiforhold i sommer finner du på fnugg.no

Mer om omsetningen i de største alpinanleggene finner du her

For ytterligere kommentarer eller bilder kontakt:

Camilla Sylling Clausen

Generalsekretær med administrasjonsansvaret i foreningen, bakgrunn som aktiv alpinist, med skilærerutdannelse fra Norge og Østerrike